BJÖRK  Manchester, England
star_fullstar_fullstar_fullstar_fullstar_fullstar_full

GÆSTEANMELDELSE af Birger Gaard. Björk – Biophilia, Campfield MarketHall, Manchester 7. juli 2011.

En koncertoplevelse i en kategori for sig, hvilken anden kunstner kan slippe afsted med at lave sange som handler om: lyn, DNA, virus, krystaller, månen, antistof og tektoniske plader?

En lille gammel markedshal i Manchester, en kvadradisk scene i midten af rummet, med 8 storskærme i en cirkel over, underlige instrumenter står rundt om scenen, det hele er indrammet af et tov på pæle i knæhøjde.Publikum tæller vel ca. 1500, hovedparten ligner folk fra universitetet.

Hang/trommesæt(Manu Delago), keyboards/samplers(Matt Robertson), gameleste, shapsicord, pendul-harper, orgel og 24 islandsk ungmøer på kor er inden for tovet/på scenen. Desuden bruges der på åbningsnummeret: “Thunderbolt” en lynmaskine, som “slår lyn” som en del af musikken.

Alle de nye numre fra Biophilia indtroduceres af Sir David Attenborough’s kendte stemme og til hvert nummer vises “biologiske” sekvenser på storskærmene og scenegulvet, al musikken bliver sat igang af Björks iPad, som det meste også skulle være komponeret/udtænkt på.

Björk selv er klædt som et krystal: kæmpe kobberhårsparyk, kort kobbernederdel og koboltblå flæser på skuldre og bryst, høje plateausko. Koret matcher i kobber/kobolt-kjoler.

De nye numre er minimalistiske, med breaks, Björks fantastiske stemme, de 24 islanske stemmer og de mange underlige instrumenter – sat sammen på hendes helt egen måde, jeg tør godt sige de aldrig går nr 1 på hitlisten. Men man er i drømmeland de næsten 2 timer koncerten varer, og et ekstranummer som One Day fra hendes Debut, med kun Manu på hang og Björk’s sang – så får man “næsten” tårer i øjnene eller nakkehårerne er på nippet til at stritte…

6 krystaller ******

Gør jer selv en tjeneste og se Björk hvis i har muligheden, og gerne et lille intimt sted, hvor de stille passager ikke overdøves af andres småsnakken. Camfield MarketHall, Manchester var et perfekt sted til en Björk-koncert!

Herligst
Birger