star_fullstar_fullstar_fullstar_fullstar_fullstar_empty

Tid: 21.01-23.03, gerningsmænd: Rammstein, gerningssted: et overfyldt Forum, Frederiksberg

Med en anelse upræcis tysk præcision blev et alt for overfyldt Forum mørklagt og en grum, kontinuerlig industrimaskine blev startet op – buldrende ud af fronthøjttalerne – der igen og igen skabte illusionen af sved og olie. En bro blev sænket ned fra loftet og forbandt scenen til en repos midt på gulvet. Fra højre side af Forum åbnes døren og metalarbejderne kom på rad og række med dannebrog som fane. Industriarbejderne – de kronede metalindustrikonger – var såmænd på vej til fabrikken.Op på repos’en og videre over broen for endelig at indtage positionerne efter 6 minutters monoton maskinstøj – FEUER FREI! Så skal der arbejdes for føden!!!

Jeg havde forinden vandret lidt rundt for at finde en nogenlunde fornuftig se- og lytteposition og det lykkedes mig til sidst at finde en 2. ståposition på balkonen – forholdende taget i betragtning et perfekt sted at være 🙂 Desværre mistede jeg kontakte med det selskab jeg var så heldig at være sammen med forinden. Men for h……, hvorfor pakke så mange mennesker sammen på så småt et sted?????

Maskinellet blev smurt og igangsat, og i omkring 2 timer var vi vidner til kaskader at flammer, brag og damp – måske alt for meget flammer, brag og damp den første times tid. For Forum blev midt i det hele totalt indhyllet i røg og damp, så det var svært at orientere sig om, hvad der foregik på scenen. Alt krudtet blev simpelthen fyret af alt for hurtigt – pyro som performance. Mine mobilfotos giver måske en idé om, hvor voldsom det var. Der blevet spillet ekstremt højt – også godt hjulpet på vej med høje eksplosioner. Så det siger sig selv, at jeg var ekstrem glade for mine ørepropper 🙂

Jeg fornemmede, at Rammstein midt i det hele faktisk gik en smule metaltræt…

Efter ca. 1 time 15 minutter forlod bandet scenen for at kravle via broen med slavepiskeren efter dem over til førnævnte repos midt i Forum for at give et par numre dér. Jeg fik i hvert fald et pludselig deja vu – for Metallica lavede næsten det samme stunt i selvsamme bygning i 1996.

Når Rammstein spiller live, så er der ikke meget plads til improvisation – tænk, hvis guitaristen for eksempel trådte en smule forkert og det ikke var liiige, hvad man havde aftalt forinden med manden med pyroknappen! Det er prisen for et 100% indstuderet og alt for MEGET tilrettelagt show – det tager simpelthen noget af dynamikken og naturligvis improvisationen. Den slags kunstneriske friheder tillades ikke. På den anden side er Rammstein helt ærligt ikke sat til verden for at imponere os musikalsk – Rammstein er en teatralsk totaloplevelse. Og hvis man har det i mente kan man ikke komme uden om, at Rammstein er verdensmestre i den disciplin!

Som nævnt blev der spillet meget højt, bassen som altid den (alt for) dominerende part. Vokalen var lav – måske også bedste, da Till Lindemann ikke er kendt for for den allerstørste stemme.

Setlisten (venligst stjålet fra eb.dk) så således ud: Sonne, Wollt Ihr Das Bett In Flammen Sehen, Keine Lust, Sehnsucht, Asche Zu Asche, Feuer Frei!, Mutter, Mein Teil, Du Riechst So Gut, Links 2-3-4, Du Hast, Haifisch, Bück Dich, Mann Gegen Mann, Ohne Dich, Mein Herz Brennt, Amerika og Ich Will.

Alt i alt var koncerten en rigtig god og svedig oplevelse – min tredje koncert med Rammstein og 2. gang i Forum. Hvis jeg skal se isoleret på, hvad der skete på scenen – så er koncerten 5 stjerner værd. Den sidste stjerne mangler, da der ingen musikalske overraskelser var og koncerten var vel i bund og grund “another day at the office”? Jeg fornemmede det i hvert fald…

Behovet for en multiarena er i den grad mere og mere påtrængende og det kan ikke så stærkt nok med at få den på plads, hvis København skal hamle op med jyderne og Malmø. At blive pakket sammen på den måde som publikummer som denne aften tager altså noget af glæden ved oplevelsen. FAKTUM!!!

Ekstra Bladets anmeldelse HER, Gaffa’s anmeldelse HER, DR’s anmeldelse HER, BT’s anmeldelse HER, Politikens anmeldelse HER, JP’s anmeldelse HER