The Final Chapter Tour

For mit vedkommende var det mesterværket “Silent Knight” der stod lige dér i reolen hos pladepusheren Hoffmeyer & Jørgensen i Jernbanegade. Albummet, der åbnede mine ører fra den dansevenlige disco (nå ja, selvfølgelig var Black Sabbath, Nazareth og Slade også forbi min sfære inden da) til den letbenede progressive symfoniske stil, der fra første strofe slog benene væk under mig!

Aftenens koncert var ifølge bandet deres allersidste efter 40 års tro tjeneste i den – må jeg tillade mig at sige – lettere ende af den progressive musikstil. 40 års rejse er ved at rende ud… øv!

Jeg har oplevet canadiske Saga mange gange efterhånden og jeg har aldrig opleve bandet være supporteret. Men denne gang skulle det så være anderledes, da The Pockets gav 33 minutters almost-unplugged Saga-musik i bibliotekiske rammer. Naturligvis var det Saga selv, som stod for denne gimmick og det gik først op for mig et stykke tid inden i “opvarmingen”, at Saga jo steg op fra asken af Pockets dengang i 70’erne. Saga var i aften deres eget opvarmningsband – meget sjååååvt!!

Pockets fremførte værkerne Images (Chapter 1), Time To Go, The Perfectionist, Footsteps In The Hall / You Were Right / On the Other Side / You Were Right, No Regrets (Chapter 5), Entracte (Intro) og The Security Of Illusion…. go’e gamle travere.

Pockets:

Tilbage til hovednavnet (dooooohhh!). Amager Bio var udsolgt denne aften – ligesom aftenen før. Jeg er sikker på, at det naturligvis også skyldes bandets exit og det trofast publikum ville gerne sige farvel. Danmark er bl.a. orkestrets højborg og har altid været det, hvor bla. “In Transit” fra 1982 blev delvis indspillet i Tivoli’s koncertsal. Og jeg må sige, at bandet ALDRIG har lydt SÅ tight, frisk og storslået som denne aften! Saga har i mine ører kvalitetsmæssigt svinget en del til de koncerter jeg har være til. Men ikke i aftes!

Som det fremgår at setlisten, der er: Take A Chance, How Long, On The Loose, The 13th Generation, The Learning Tree, Careful Where You Step, Time’s Up, Someone Should, On The Air, Mouse In A Maze, Book Of Lies, trommesolo (dem ser man ikke så tit mere), Humble Stance, Scratching The Surface, You’re Not Alone, Don’t Be Late (Chapter 2). Ekstranumre: The Flyer, Wind Him Up og Compromise.

… så var det over i old-school-Saga-afdelingen tingene foregik – flere værker fra “Silent Knight” – tak for det!!!. Kun 3 værker efter egen optælling kunne betegnes som “nyere” værker, bl.a. “The 13th Generation” og “The Learning Tree” fra udgivelsen “Generation 13” fra 1995 og “Book Of Lies” fra “10.000 Days” fra 2007.

Det hele krydret med videosekvenser fra de go’e, gamle dage og fremad… et nostalgisk trip.

Det var helt klart frontmand Michael Sadler, der trak koncerten med STOR energi. Masser af energi – og let’s face it – i vanlig “Michael Sadler/Freddie Mercury”-attitude. Guitarist Ian Crichton performede 100% i vanlig introvert stil, brormand Jim Crichton på bas/baskeys lagde sammen med trommeslager Mike Thorne en solid og tight bund. Jim Gilmour på tangenter leverede som han skulle – dog har hans faste indslag “Scratching The Surface” set (hørt) bedre dage. Jeg tilgiver ham!

Saga forlader denne verden på den absolut top med æren i behold! Udgivelsesmæssigt synes jeg dog ikke, at Saga har leveret væsentlige albums siden “The Beginner’s Guide To Throwing Shapes” fra 1989…. blot min helt egen personlige smag. But who cares? Saga har jo leveret i de første 8 albums!

Lyden i bio’en var tilpas høj og fin detaljeret. Ja, jeg brugte stort set ikke mine obligatoriske ørepropper. Lyssætningen var varieret og “publikumsvenlig”. Alt i alt ca. 2½ timers underholdning.

Jeg kommer til at savne Saga – ja, jeg tuder allerede! De har fulgt mig gennem voksenlivet… og savnet vil også efterhånden melde sig hos alle andre prog-hoveder i den propfyldte Amager Bio! FAKTUM!

Tak til Kåre for fotos…