Mit jubilæum med Steven Wilson – 5. gang i et udsolgt Store Vega. Som sidebemærkning er Store Vega ikke særlig rart sted at befinde sig når Store Vega er udsolgt. Hvor mange sild kan der være i tønden….? Mange!!! Anyway, da det før eventen blev annonceret at koncerten ikke har opvarming, så opfordres man til at møde tidligt op. Og mon ikke publikum tog denne opfordring op; jeg ankom 5 minutter i 19 og måtte rundt om hjørnet på Lyrskovsgade for at tilslutte mig køen! Det gik dog relativt hurtigt at komme ind i Vega efter dørene blev åbnet… hvorefter man blev frarøvet 25 kroner i garderoben…. fnyyyys….

Det lykkedes mig at tilkæmpe mig en siddeplads på 3. række på balkonen og fik ventetiden til at snakke med sidemanden og hans kone om vores koncertoplevelser generelt. Hyggeligt!

Koncerten gik i gang et kvartér over 8 med en video-intro “Truth” – en række billeder med et ord knyttet til de bemeldte billeder. Well, svært at forklare og svært ved at se den dybere mening med det….

SW annoncerer fra start, at koncerten primært vil være fokuseret på det nyere materiale. Og han fik (desværre) ret! kun 2 værker fra seneste udgivelse blev ikke spillet denne aften. Og så kan jeg altså ikke lade være med at knytte en personlig kommentar til hans seneste udgivelse “To The Bone”. Jeg mener, at dette album er hans svageste indtil videre. SW er ved at bevæge sig ud af en tangent, som jeg personligt ikke bryder mig om. SW belærte os publikummer om, at man som musiker skal udvikle sig – det er hvad det handler om. Og retorisk spurgte SW os andre om, hvor David Bowie ville være uden at have udviklet sig. Tak for kaffe! Sikke en sammenligning. SW mangler ikke selvtillid! Men lad os se, hvor han er på vej hen.

Steven Wilson er en snakkesalig herre. Og han brugte noget tid til at fortælle om sin musikalske opvækst hjemme hos mor og far, sit eget syn på sig selv som “ikke-guitarist”/komponist/producer og at han iøvrigt insisterer på at holde sig til sin setliste, idet han ALDRIG har taget imod opfordringer fra publikum. Og ALT, hvad hr. Wilson siger bliver slugt råt og ufordøjet af publikum. Sådan har det altid været 🙂

Koncerten blev som vanlig afviklet med højt teknisk niveau med storladen lyd med minimal brug af snyd – og med en stor bagskærm til Lasse Hoiles videoer. Værket “Pariah” blev som forventet fremført med Ninet Tayeb tonende frem på frontgardinet. Det ville jo være overkill at slæbe hende med på touren bare for en enkelt nummer. Det var faktisk okay udført og 100% synkroniseret med resten af bandet.

Bandet bestod ligesom sidse gang i DR’s koncertsal af de samme mennesker med en enkelt undtagelse som vanligt på guitarpladsen. Guitarist Alex Hutchings erstattede Dave Kilminster i 2017 og han gjorde det rigtig godt med stor spilleglæde. Slider SW sine guitarister op? Der er i hvert fald en ny med hver gang vi mødes til koncerter. Ellers var det som sagt gengangerne fra sidste koncert i DR’s koncertsal: Craig Blundell på trommer, Nick Beggs på bas og Adam Holzman i kendt tilbagetrukken stil på tangenterne. Jeg synes dog, at Nick Beggs virkede noget træt og uoplagt her til aften – men de er jo også på en lang tour. Dog skal det siges, at Beggs havde sine øjeblikke, hvor han vågnede op. Det skal retfærdigvis siges, at hans tilstand ikke påvirkede hans spil. Jeg er faktisk stor fan af hr. Beggs!

Jeg ville så gerne give koncerten 6 stjerner, men denne gang bliver det kun til 5. SW valg af numre trækker en stjerne ned trods de mange værker fra Porcupine Tree’s tid – og tak for dem!

Koncerten blev afviklet 20.15-21.18 og 21.35-23.11.

Setlisten så sådan ud: Intro (“Truth” video), sæt 1: Nowhere Now, Pariah, Home Invasion, Regret #9, The Creator Has A Mastertape (Porcupine Tree), Refuge, People Who Eat Darkness, Ancestral. Sæt 2: Arriving Somewhere but Not Here (Porcupine Tree), Permanating, Song Of I, Lazarus (Porcupine Tree), Detonation, The Same Asylum As Before, Heartattack In A Layby (Porcupine Tree), Vermillioncore, Sleep Together (Porcupine Tree). Ekstranumre: Even Less (Porcupine Tree – SW solo), Harmony Korine og The Raven That Refused To Sing

PS. tilgiv mine fotos. Min mobil er skod til at tage billeder!