Jeg mener dette er første gang jeg skal opleve DR’s Symfoniorkester (og for den sags skyld også DR’s koncertkor) live i fuld ornament…

Denne gang Gurre-Lieder af Arnold Schönberg, som komponeret værket on/off mellem år 1900-1910. Og det er ikke overraskende, at han brugte SÅ meget tid på det! For det er et svært og kompliceret værk han skabte – i mine ører! And I lååååååååve it!

Det var en rigtig god oplevelse i perfekte rammer! Et imponerende orkester og kor! Og lyden var perfekt – næsten. Man kunne knap høre solisterne i salen, da der ikke var forstærkning over deres højttalersystem. Men “Oplæseren” gik mærkeligt nok fint igennem koncertsalens imponerende højttalersystemer. Måske var det af hensyn til udsendelsen i radioen, der blev sendt direkte? Det tror jeg…

Videoen herover er filmet fra Orkester A, række 2 – sæde 6… (husk lyd!)

Koncerten blev iøvrigt filmet med 6 kameraer (efter fintælling)  – så måske dukker eders skribents venlige ansigt op på et tidspunkt i dit fjernsyn – for jeg jeg sad faktisk lige i kameraernes skudvinkel i en udsolgt koncertsal – dog med enkelte ledige sæder. Det kunne vel være fordi at nogle folk for vild i bygningen. Jeg noterede mig i hvert fald, at flere publikummer gik forvirret og hvileløst rundt – søgen efter deres pladser før start af koncerten.

Musikken var ret kompliceret – det er lige noget for mig! Og flere steder synes jeg musikken henledte mig til Science Fiction- genren og filmmusik generelt. Noget som jeg også holder meget af.

Det var først efter halvdelen af koncerten, hvor orkesteret virkelig slap tøjlerne og gav den gas på volumenknappen. Kors, hvor kan et sådan stort orkester spille højt! Opsætningen denne aften var lige en kandidat til Copenhell 😉

Linket til selve koncerten finder du HER, hvor du også kan høre hele værket.

Den sidste halve stjerne i denne “anmeldelse” mangler på grund af ikke-lyd fra solisterne…

Fra DR’s hjemmeside:

DR Symfoniorkestret, DR Koncertkoret og Fabio Luisi åbner sæsonen med det senromantiske kæmpeværk Gurre-Lieder af Schönberg. To store kor, fem sangsolister og et stærkt udvidet orkester er på scenen i Koncertsalen til den magiske fortælling om de stærke kræfter, der styrer menneskets gerninger.

En opførelse af Gurre-Lieder kræver det yderste. Mere end 300 medvirkende er på scenen, og derfor kan værket kun opføres i de helt store koncertsale – når alle sejl sættes til. Men Schönberg kan ikke nøjes med mindre i sin storslåede og tryllebindende musik om kong Valdemar, der efter sin død må ride hvileløst rundt om natten.

Teksten til Gurre-Lieder er skrevet af J.P. Jacobsen, den verdensberømte danske digter, der fortæller om kærligheden mellem kong Valdemar og hans elskede Tove. Efter hendes død må Valdemar ride rundt som gespenst i skovene ved Gurre i Nordsjælland, indtil han hver morgen befries af den hellige solopgang.

DR Symfoniorkestret har ikke opført storværket Gurre-Lieder i over 25 år – gå ikke glip af denne begivenhed under ledelse af chefdirigent Fabio Luisi!